maanantai 24. tammikuuta 2011

Maksuvaikeuksia

Syvä huokaus.

Olen valittanut aiemminkin asioiden hoitamisen hankaluudesta, ja nyt seuraa kyseisestä ilmiöstä esimerkki.

Maanantai 24. päivä tammikuuta.

Vuokran maksu. Päätin maksaa vielä viimeisen kerran vuokrani suomalaiselta tililtäni. Ensimmäinen tehtävä kansainvälisiä maksuasioita hoidettaessa on IBAN- tunnuksen selvittäminen. Ruotsalaiset maallikot eivät ole asiasta koskaan kuulleetkaan, joten koodien selville saaminen on aivan koodin tarvitsijasta kiinni. Onneksi useammalla ruotsalaisella pankilla on kuitenkin nettisivullaan ns. IBAN- laskuri, jolla saa helposti muunnettua kansallisen pankkitilinumeron kansainväliseksi. Nordealla tätä palvelua EI ole ja sitä olenkin ehtinyt jo kiroamaan useaan otteseen.

Säästääkseni rahaa, maksan vuokran aina euroissa, jolloin joudun muuntelemaan 4000 kruunun vuokraani aina päivän valuuttakurssin mukaan. Maksan usein euron tai pari enemmän kuin mikä kurssi maksupäivänä on, jottei kurssivaihtelu söisi vuokranantajani vuokratuloja.

Olen jo pidemmän aikaa havainnut epämiellyttävän muutoksen Ruotsin kruunun kurssissa. Aiemmin pystyi huolettomasti laskemaan eurohinnan asioille tiputtamalla kruunu hinnasta yhden nollan pois, mutta niin ei voi toimia missään nimessä enää. 4000 kruunun vuokrastani on tullut 446 euron vuokra!!! En voi muuta toivoa kuin että maksamani 450 euroa riittää vuokran maksamiseen, jos rahat ovat vuokraemäntäni tilillä vasta esim.27. päivä. Talous kuntoon siellä euromaissa pliis!

Yritin vuokran maksu sirkuksen jälkeen saada toimimaan ruotsalaisen tilini nettipankin. Ruotsissa pankista saa ihan oman vehkeen nettipankin käyttämistä varten. Vehje näyttää taskulaskimelta ja se toimii asettamalla pankkikortin "laskimen" sisään. Vehje antaa erilaisia tunnuslukuja, joita syötetään sitten nettisivustojen turvakentiin.Systeemi tuntuu oikein luotettavalta. Tosin 45 minuutin pelleily koodien ja laitteiden kanssa ei kuitenkaan vienyt minua vaiheeseen, jossa tilini olisi aktivoitu myös netissä. Bra jobbat! Huomenna uusi yritys, jonka tuloksena saan toivottavasti maksettua sähkölaskuni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti