sunnuntai 11. joulukuuta 2011

Viikon parhaat

Viikon hauskin treeni
Eksyin vahingossa Zumba Fitness-tunnille ja hikosin tunnilla niin että hiki valui. Luulin kuntoni rapistuneen uusien kilojen alle ihan täysin, mutta lattarirytmit saivat minut loikkimaan korkeammalle kuin koskaan. (Liiottellusti kuvailtu. Kyllä minä olen joskus korkeammallekin loikannut). Tuli taas ihan kamala ikävä Brasiliaan kun otti pari samba-askelta. Minähän tunnetusti en osaa sambata, mutta fiilis nousee siitä huolimatta korkealle yrittäessä.

Itsenäisyyspäivä
Gbg-nuorten itsenäisyyspäivä oli mielestäni menestys. Paikalle saapui noin viitisentoista enemmän tai vähemmän ruotsinsuomalaista ja vietimme iltaa tunnelmallisesti herkutellen ja tietovisaillen. Mitään ruotsalaisten käsitysten mukaan perinteistä kännirallia emme siis saaneet aikaan - Koskenkorvalla terästetystä glögistä huolimatta. Jossain vaiheessa iltaa puhkesivat vieraidemme runosuonet kukkaan -ehkäpä juuri sen Koskenkorva-glögin ansiosta- ja saimme kuulla kauniita tulkintoja runoista, joiden tuli sisältää mm. sanat: Tarja, suomenruotsalainen, Muumipeikko ja mahtoikohan olla vielä kinkkukin. Tapasin paljon uusia ihania ihmisiä ja mikä parasta, kaikki jäljelle jääneet herkut jäivät minun jääkaappiin "säilöön".

Viikon joulutunnelmointi
Lisebergin joulua ei voita mikään. Tein huvipuistoon lauantaina reilun tunnin mittaisen tehoiskun ottaakseni kuvia blogia varten. Lisebergin pimeässä tihkusateessa loistavat jouluvalot salpasivat henkeni jälleen. Huvipuisto on niin kauniisti valaistu ja tunnelmataan niin jouluinen, että uskaltaisin sanoa, että Liseberg on Ruotsin jouluisin piste. Lisebergissä voisi viettää kokonaisen päivän glögiä juoden, luistellen jääradalla aina välillä ja ostostellen kanelimanteleita ja polkakarkkeja.

Oppia elämää varten
Osallistuin perjantaina ECPATin luennolle, jonka aiheena oli kaupallinen lasten seksuaalinen hyväksikäyttö.
Vaikka sanojen seksi, kauppa ja lapsi ei kuuluisi missään nimessä kuulua yhteen on siitä huolimatta maailmassa olemassa ilmiö, joka yhdistää kaikki kolme sanaa. Lapsiseksikauppa. Kaupallisella seksuaalisella hyväksikäytöllä tarkoitetaan seksin myymistä, seksuaalisia tilanteita sisältäviä tallenteita sekä seksin myyntiin liittyvää ihmiskauppaa. Lapsella tarkoitetaan alle 18-vuotiasta ihmistä.

Luento oli vaikuttava, koskettava ja opettavainen. Asenteemme koskien vaikeita ja tunteita herättäviä asioita on usein alla olevan kuvan kaltainen. Emme halua nähdä, kuulla, emmekä uskoa, sillä kauheiden tekojen tunnistaminen olisi meille henkilökohtaisesti liian rankkaa. Ei ole olemassa pahempaa tekoa, kuin lapsen vahingoittaminen altistamalla tämä seksuaaliselle hyväksikäytölle.
Auttaaksemme lapsia ja tehdäksemme töitä lasten hyväksikäyttöä vastaan, tulee meidän kuitenkin uskaltaa kohdata tosi asiat. Emme haluaisi uskoa, että kukaan ihminen olisi kykenevä vahingoittamaan lasta alistamalla tämän seksuaalisiin tilanteisiin, mutta voimme auttaa lapsia vain jos tunnuastamme tosiasian. Vain tiedostamalla lapsien kaupallisen seksuaalisen hyväksikäytön olemassa olon, voimme estää sen tapahtumasta.
Kuva: Euroopan Parlamentti
Jokaisen "lapsiporno" tallenteen takana on todellinen lapsen hyväksikäyttö.  Tämän vuoksi  ECPAT käyttääkin materiaalista mielummin sanaa dokumentoitu lasten hyväksikäyttö.

Vain harva lasten hyväksikäyttöstä tapahtuu enää tekijän kotimaassa. Suurinosa tekijöistä on löytänyt keinon kiertää kotimaansa tiukkaa lakia ja valvontaa ja matkustaakin ulkomaille (Aasiaan, Keski-Amerikkaan, Etelä-Afrikkaan) syyllistyäkseen lasten hyväksikäyttöön. Jokaisella lapsella tässä maailmassa on oikeus olla koskematon. Ei ole olemassa tekosyytä, sille miksi seksin ostaminen ulkomaiselta lapselta olisi hyväksyttävämpää kuin kotimaiselta. Ihminen on lapsi siihen päivään asti kunnes täyttää 18-vuotta. Kantakaamme vastuumme niin kansallisesti kuin globaalistikin. Nähdään, kuullaan ja kerrotaan eteen päin. Jokainen viite lasten hyväksikäytöstä tulee ilmoittaa poliisille. Ulkomailla ilmoitus tulee tehdä ensitilassa paikalliselle poliisille. Jos ilmoitusta ei oteta vastaan tai ei oteta tosissaan, tulee ilmoitus tehdä Suomen poliisille. Henkilö voidaan tuomita ulkomailla tapahtuneesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä niin Suomessa kuin Ruotsissakin.


Toivottavasti ette masennu näistä mun "viikon parhaat" lopetuksista. Lupaan, että ensi viikon "viikon parhaat" päättyy iloisesti ja onnellisesti. Miettikää piparkakkuja, glögiä ja joulutonttuja, jos liikaa alkaa tuo ECPAT juttu ahdistamaan. PIPARKAKKUJA, GLÖGIÄ JA JOULUTONTTUJA.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti