perjantai 20. tammikuuta 2012

Minun oikishistoriani

Kurkailtuani hiukan mitä kautta minun blogiani päädytään lukemaan, olen havainnut että blogiin eksytään aina tasaisin välein Googlen kautta hakusanalla "oikikseen 2012". Tällä hetkellä blogistani ei taida löytyä yhtäkään postausta, joka todella auttaisi oikistietoa janoavaa. Kerronpa tässä nopeasti oman historiani oikikseen liittyen. Voitte sitten vetää siitä pieniä johtopäätöksiä tulevien päätöstenne pohjaksi.

Opiskelen oikeustiedettä toista vuotta Göteborgin yliopistossa Ruotsissa. Opiskelu on kivaa, mielenkiintoista ja haastavaa. Kysymys kuitenkin kuuluu: miten päädyin Ruotsiin, kun oikeustieteellinen tiedekunta löytyi omastakin kotikaupungista.

Valmistuin ylioppilaaksi 2009 keväällä ja hain samana keväänä Helsingin oikeustieteelliseen. Pääkaupunkikeskeisenä ja muiden mielipiteille altiina ihmisenä en edes harkinnut muiden kaupunkien oikeustieteellisiä (Rovaniemi, Turku ja Vaasa). Helsinkiin oli päästävä ja tiukalla ja orjallisella työllä uskoin yliopiston ovien avautuvan. Mielenterveyteni vaarantava opiskelurytmi ei kuitenkaan tuottanut tuloksia, kirjettä yliopistoon hyväksymisestä ei koskaan tullut. Edessäni oli opettavainen vuosi toimistotöissä ja maailmalla matkustellessa. Hain Helsingin oikeustieteelliseen toisen kerran keväällä 2010 ja kevään 2009 mukaisesti oli Pykälän tehokurssilla, jossa opetusta oli 3-4 viikossa 4 tuntia kerrallaan. Orjallinen opiskelu ei tälläkään kertaa tuottanut tuloksia ja diaknosoin itselleni kroonisen kokoeissa hermoilun. Koin epäonnistumiseni syyksi kokeessa hermoilun ja jännityksestä johtuvan alisuorittamisen.

Hain keväällä 2010 B-suunnitelmana myös Ruotsin oikeustieteellisiin. Hakeminen onnistui helposti netissä ja perään piti lähettää vain lukio- ja ylioppilastodistus Ruotsin opintoviranomaisille. Heinäkuussa, ennen Helsingin oikiksen tuloksien saapumista olin saanut tietää, että olin päässyt lukemaan oikeustiedettä Ruotsiin, mutta opintokaupunki vaihtui vielä tämänkin jälkeen. Elokuussa keräsin tavarani ja muutin Göteborgiin osaamatta ruotsia sen enempää kuin Peräkainuun Persut. Kielitaitoni oli siis todella huono ja muistan, että ensimmäisiä luennolla oppimiani sanoja oli mm. sopimus joka nyt on aika peruskauraa, mutta juristille erittäin tärkeää sanastoa.

Ruotsissa opiskelua kommentoin sanomalla, että viihdyn Ruotsissa. Opiskelu on haastavaa ja oppiminen kestää kauemmin kuin  jos asiat opiskelisi omalla äidinkielellä. Kurssien alkaessa olen innoissani ja lupailen itselleni, että nyt minä tsemppaan. Tentin lähestyessä fiilikseni alkavat laskea, kun tajuan ettei oppimiseni ole taaskaan toivotulla tasolla. Tentistä lähden kotiin usein nauraen omille paniikissa kirjoitetuille tenttivastauksilleni ja tenttituloksille tuuletan aluksi, mutta masennun ensituuletuksen jälkeen, tajutessani että arvosanat eivät tälläkään kertaa ole mitenkään päätähuimaavat. Ruotsiin pääsee opiskelemaan hyvällä lukio- ja yo-todistuksella melko helposti. Työ tehdään vasta siinä vaiheessa, kun haasteena on akateemisen ruotsin kirjoittaminen ja ryhmätöiden tekeminen ilman minkäänlaista kielipohjaa. Vain harvojen aineiden kohdalla on asetettu sisäänpääsyehdoksi akateemisen ruotsinkielenkokeen läpäiseminen.

Huonoina hetkinä ajattelen seuraavasti: vaikka todistukseni ei tule koreilemaan parhaista arvosanoista,  on minulla työtä hakiessa olemassa muita meriittejä. Pelkästään se, että olen selvinnyt opinnoistani ruotsiksi on osoitus siitä, etten karta haasteita ja että paloni oikeustiedettä kohtaan on suuri. Opin elämääni varten hienoja asioita asuessani Ruotsissa. En koskaan oppisi yhtä avointa perspektiiviä asioihin asuessani Suomessa ja opiskellessani muiden suomalaisten kanssa. Ruotsissa pääsen havannoimaan yhteiskuntaa hiukan ulkopuolisen silmin, koen miltä tuntuu olla erilainen ja joskus syrjittykin. Opin tsemppaamaan paljon, nauramaan itselleni ja heittäytymään tilanteisiin ilman minkäänlaista varmuutta lopputuloksesta. Opin Ruotsissa paljon virheitteni kautta ja sen vuoksi kehityn ihmisenä nopeammin. Pienenä plussana voidaan mainita myös kielitaidon karttuminen ja toisen oikeusjärjestyksen (järjestelmä on erittäin samanlainen kuin Suomessa) tunteminen.

Suosittelen siis, että haette kouluun Suomessa ja ahkeroitte paljon pääsykokeiden kanssa, mutta jos uurastaminen Suomen puolella ei tuota tulosta, olette oikein tervetulleita Ruotsin puolelle uurastamaan.

10 kommenttia:

  1. Löysin tän blogin suomi24:n kautta ja selailin vähän läpi kirjotuksias. Tän tekstin luettuani mietin vaan et tän oisin voinu itekkin kirjottaa:D Oon ite opiskelemassa örebrossa personalvetareks kolmatta vuotta(luin syksyllä 30op arbetsrätt) ja tää oli oikein piristävä kirjotus noista mitä kannattaa ajatella huonoina hetkinä:) Aion varmasti lukee tulevaisuudessakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa Lotta että olet päätynyt blogiani tutkailemaan! Mun piti itseasiassa itsekin aloittaa opiskelut alunperin Örebrossa, mutta sitten sain varapaikan Göteborgista ja päädyin tänne. Sinähän olet jo vanha konkari, jos olet Ruotsissa asunut jo kolmisen vuotta. Voit haikeudella lukea näitä mun turhautumia ja muistella millaista elämä oli kun kielioppivirheet vaivasi ja ulkpuolisten "Mumin" kommentit oli tiheämmässä. Mukavaa että olet päätynyt blogin pariin :)

      Poista
  2. komppaan tätä postausta! Jätte bra beskrivt! ;) Mulla sama kohtalo edessä, tosin eri kaupungissa. Sun blogis on motivoinut mua ihan sikana! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa että teksteistä on ollut motivaatioksi asti. Mun täytyy ruveta kirjoittamaan enemmän myös päivinä jolloin elämä hymyilee ja opiskelussa tulee onnistumisia. Sellaisesta sitä motivaatiota vasta saakin! Missä kaupungissa sulla alkaa Jenny opinnot?

      Poista
  3. Mulla alkoi pari viikkoa sitten Tukholman yliopistossa. Tulin tänne kun, tästä pääsee surahtamaan niin nopeasti sitten Lounais-Suomeen, josta olen kotoisin. Mutta olen kuullut että Göteborg on aivan ihana paikka myös! Sinne haluun niin paljon, kun nää paukkupakkaset vähän hellittää lähteä viikonloppu turistiksi. :D On mun mielestä älyttömän upeeta, että uskallat kirjoittaa myös alamäistäkin, ne tuovat vaihtelua ja realistisuutta blogiin! Vaikeuksien kautta voittoon, niinhän se kliseinen sanontakin menee. :) T. toinen moomintrolli :DDD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävinkin tuon kysymyksen esitettyäni kurkkaamassa sun blogia ja sieltä selvisi tuo Tukholma. Oikean kaupungin olet valinnut! Tukholma on kaunis kaupunki ja pääkaupunki on aina paljon vilkkaampi ja antoisampi paikka. Kaiken lisäksi pääset nopeasti käymään Suomessa! Onnea ja tsemppiä opiskeluihin!

      Poista
  4. Saako Suomesta sitten aikanaan asianajan tms. töitä jos on opiskellut Ruotsissa? Lait on kuitenkin erilaiset...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minä ainakin kovasti toivon :) Eiköhän töitä Suomestakin löydy, huolimatta siitä, että laki Suomessa ja Ruotsissa on eri.

      Poista
  5. Moikka ja anteeksi kun kommentoin ikivanhaa postausta, mutta googlailemalla tämän löysin! Eli mulla haluttaisi hirveästi lukion jälkeen hakea Ruotsiin oikikseen, mutta mietityttää tosiaan tuo, tekisikö tutkinnollani mitään Suomessa. Onko sulla asiasta tarkkaa tietoa? Haluaisin opiskella vähän erilaisessa ympäristössä, mutta ei huvittaisi ihan hukkaankaan heittää aikaa, jos ei työskentely täällä olisikaan mahdollista :D Kiitos jo etukäteen jos viitsit vastata!

    VastaaPoista
  6. Moi!

    Tää on vanha postaus mut tuli googlessa vastaa ja herätti mielenkiintoni. Oon ite opiskellu suomessa kauppiksessa kandin ja huomasin ettei oo mun juttu. Nyt pääsin Uppsalaan oikikseen opiskelemaan. Halu lähteä on kova mut samalla pelottaa. Eniten pelottaa ei niinkää opinnot vaan sopeutuminen muuten uuteen ympäristöön. Saitko ite helposti kavereita ja koetko et kielitaidon vähäisyys hidasti näiden kontaktien löytymistä?

    VastaaPoista