maanantai 12. maaliskuuta 2012

...ja sitten fiksataan toi sun nenä

Istuttiin koulukavereiden kanssa parisen viikkoa sitten luennon tauolla kahvikupit kourassa ja turistiin turhia. Yhdenpäiväinen keskustelu ajautui yllättäen mielenkiintoisille urille kun kaksi iranilaistaustaista koulukaveriani rupesi yllätteän puhumaan nenistään. Kummankin neidon kasvoilla koreillee kirurgin veitsellä muotoiltu nenu. Toinen tytöistä on "korjannut"* nenänsä Ruotsissa ja toinen Iranissa, ja he jakoivat avoimesti kokemuksiaan keskenään ja hiukan meidän muidenkin kanssa. Tytöt arvostelivat kirurgien käden jäljet, kehuivat kilpaa toistensa neniä ja antoivat vinkkejä siitä millaisella hoidolla nenä pysyy parhaassa kunnossa. Tytöt väittivät kiven kovaa, että nenä laskeutuu alaspäin päivän aikana ja pitkällä aikavälillä nenu lupsahtaa kokonaan, jos ei sitä teipaa aina yöksi sojottamaan ylöspäin.

Oli todella mielenkiintoista seurata keskustelua, sillä kyseessä oli ilmiö, josta meillä pohjoismaissa ei ole paljoakaan kokemusta. Iranilaistaustainen kaverini on jo ennen nenäkeskustelua, useampaan otteeseen sivulauseessa maininnut, että hän on pienestä lähtien tiennyt, että hänen vanhempansa kustantavat hänelle uuden nenän. Koulukaverini isä oli, niin kauan kuin kaverini vain muistaa, puhunut siitä kuinka tyttären nenä korjattaisiin, kun tämä vain tarpeeksi kasvaisi. Kaverini mukaan iranilaiseen kulttuuriin kuuluu, ettei ongelmia ole olemassakaan. Kaikeen löytyy ratkaisu ja epäonnistuminen on vain uskon ja yrityksen puutetta. Ratkaisu "väärän malliseen" nenään löytyy kirurgin vastaanotolta.

Minä ja etniseltä taustaltaan ruotsalaiset kaverini olimme avoimen kiehtoutuneita keskustelusta ja myönsimme täysin ääneen, että keskustelu oli mielenkiintoinen. Tuntui kuin olisimme olleet tarkkailijoita jossakin sisäpiiritiedon jakamisessa. Keskusteluilmapiiri oli niin tahaton, että ehdin miettimään nenienleikkailun syvempiä merkityksiä vain nanosekunnin. Ajatus siitä, että tyttöjen tulee leikata nenänsä pienemmiksi ja juuri länsimaalaistyylisiksi, olisi voinut aiheuttaa raskaan tunnelman keskusteluun, mutta päätimme sivuttaa ilmiön syvemmät merkitykset ja keskittyä vain huumorilla sävytettyyn havainnointiin. Miten mielenkiintoisiin tilanteisiin sitä täällä Göteborgissa joutukaan.

* tahdon tehdä selväksi, että latautunut sana "korjata" on suora lainaus kaveriltani, enkä siis mielelläni edes käyttäisi koko sanaa. Mun mielestä on pelottavaa, että ihminen joutuu häpemään nenäänsä, etenkin kun tässä tilanteessa tuntuu kyseessä olevan etninen kysymys.

3 kommenttia:

  1. Oho kuulostaapa aika villiltä toi nenän teippaaminen yöksi :P. Tää aihe kyllä herättää paljon pohdintaa, samahan on esim. kiinassa, missä länkkärisilmät on suuren kauteuden kohteena, ja niitä leikataankin paljon. Ihmiset kautta maailman rakastaa "parannella" itseään. Lääketiede kehittyy, ja melkein mitä vaan voi ulkonäölleenkin jo nykyään tehdä, eri kysymys sitten kannattaako... Voihan siinä olla jotain hyvääkin, ehkä iranilaistaustaiset Ruotsissa asuvat tytöt tuntevat kuuluvansa paremmin joukkoon kun nenäkin on länsimaalaisempi. Aika äärimmäistä kuitenkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aihe todella on hiukan pohdintaa herättävä. Olen katsonut dokumentteja aiheesta, ja ilmiö tuntuu koskettavaan montaa etnistätaustaa. Kiinassa ja Kaakkois-Aasiassa leikkaillaan silmiään ja käytetään ihoa valkaisevia rasvoja, intilaiset ja pakistanilaiset leikkauttavat leukaperiään kapeammiksi ja neniään suoremmiksi ja lähi-idässä muokkaillaan neniä. Mun mielestä pelottavaa, että kauneusihanteet pyörii tämän länsimaalaisen ihanteen ympärillä. Medialla ja elokuvateollisuudella on aivan mahtavan suuri vaikutus ihmisten kauneusihanteisiin ympärimaailmaa. Kamalaa, että ihminen joutuu leikkelämään itseään ollakseen tyytyväinen ulkonäköönsä. Etenkin juuri tuollaisten etnisten piirteiden "korjailu" on mun mielestä pieni esimerkki siitä miten maailma on vääristynyt.

      Poista
    2. Iranilaistaustainen kaverini ilmoitti tänään muuten koulussa, että hän oli vahingossa tuhonnut kulmakarvojensa kasvun lopullisesti, valkaisemalla kulmiaan liian vahvoilla aineilla. Muokkaus ei ole jäänyt siis pelkkään nenään.

      Poista