torstai 25. elokuuta 2011

Asuntopulasta

Asunto on vihdoin löytynyt. Ennen kuin kirjoitan super hyvästä tuurista, joka minulle asunnon kanssa kävi, ajattelin jakaa kanssanne hiukan kuulumisia ajalta ennen asunnon saamista. Lähdin Suomesta Göteborgiin ilman tietoa missä seuraavan lukukauteni majailisin. Edellinen vuosi oli mennyt suhteellisen helposti sillä ehdin vaihtaa asuntoa vain kerran lukuvuoden aikana ja sekin asunnonvaihdos johtui puhtaasti omasta tahdostani vaihtaa huoneen vuokraamisesta asunnon vuokraamiseen. Minulla oli todella hyvä onni matkassa viime vuonna hankkiessani asuntoa viime hetkellä tulevaksi lukuvuodeksi, mutta tänä vuonna sain kokea mitä asunnon hakeminen Göteborgissa todella on.

Kirjauduin viime vuoden elokuussa opiskelija-asuntoja tarjoavan SGS studentbostäderin sivuille ja rekisteröidyin opiskelija-asuntojonottajaksi. Suuremmissa opiskelijakaupungeissa ei ole toivoakaan, että opiskelija-asuntoa saisi vielä ensimmäisen jonotusvuoden aikana, ja siksipä jonoihin kannattaa ilmoittautua hyvissä ajoin ennen kuin edes tarvitsee asuntoa. Pieni hämärä muistikuva minulla tosin on, siitä että systeemiä oltaisiin muuttamassa siihen suuntaan, että opiskelija-asuntojonoihin saisi pian rekisteröityä vasta vuotta ennen opiskelupaikan vastaanottoa. Korjatkaa minua kommenttikentässä jos muistan väärin. Aiemmin jonottamisen on voinut aloittaa jo 17-vuotta täytettyään. On siis sanomattakin selvää, että ulkomailta saapuva opiskelija on lähes poikkeuksetta vapailla markkiloilla olevien asuntotajouksien varassa. Vapailtamarkkinoilta on hankalaa löytää vuokrakämppiä joissa voisi rauhassa asua pidemmän aikaa ja suurin osa ilmoituksista on alivuokralaisilmoituksia. Jatkuva muuttaminen asuntojen välillä ei ole kivaa kovimmankaan reppureissaajan mielestä. Asuntoruliansissa menee ikä ja terveys. Kilpailu asunnoista on mielettömän kova ja useat asunnot viedään käsistä muutamassa tunnissa. Paljon asuntoja kiertää myös kaverilta kaverille tai enintään kaverin kaverille.

Oma tilanteeni oli se, että etsin asuntoa Göteborgista netin kautta kesäkuun lopusta lähtien. Hain jokaista mahdollista SGS asuntoa ja ilmoittelin kiinnostustani aktiivisesti myös vapaillamarkkinoilla´. Asunnonhakuni ei tuottanut kuitenkaan tulosta koko kesänä joten lähdin Göteborgiin ilman kämppää. Ystäväni Riikka tarjoutui majoittamaan minua siksi aikaa kunnes löytäisin asunnon. Riikka oli itse samassa tilanteessa viime syksynä, tosin joutui asuntoa etsiessään jakamaan yösijan kahden muun opiskelijan kanssa ja kiertelemään tavaroidensa kanssa huomattavasti pidempään kuin minä. Riikalla oli tarjota minulle ruhtinaallisesti oma sänky ja omat avaimet hänen asuntoonsa, joten Riikan nurkissa slurbailu sujui ilman pienintäkään harmaata hiusta tai stressiflunssantynkää. Kirjoitan seuraavan blogipäivityksen siitä kuinka lopulta sain asunnon, mutta tässä nyt pieni päivitys tilanteesta ennen asunnon saantia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti