keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

Kansallisvelvollisuudet suoritettu

Valmiina koulupäivään: lakikirja olalle heitettävässä pussukassaan ja eväät pakattuna mukavasti vanhoihin ruokapurkkeihin
Kävin tänään aivan huippu-super-über tylsän luentoni jälkeen äänestämässä Suomen Göteborgin konsulaatissa. Konsulaatin tilat sijaitsee Göteborgin pääostoskeskuksessa, ja pääsinkin erinomaisen hyvin äänestystunnelmaan etsiessäni konsulaattia suuressa väentungoksessa. Ajattelin vain iloisena, että onpas eduskuntavaalit saaneet tänä vuonna äänestäjät liikeelle. Ruotsalainen ostoskansa ei kuitenkaan seurannut minua vaaliuurnille asti, mikä voi olla toisaalta ihan hyväkin juttu. Olisi voinut käydä köpelösti, jos kello 14 aikoihin ostoksilla oleva ruotsalaismassa olisi päässyt vaikuttamaan Suomen poliittiseen tulevaisuuteen.

Äänestämään oli kuitenkin löytänyt pari konjakkiin menevää rouvaa ja yksi karaoken kantis. Joko minulla vain sattui huono tuuri, että 10 minuuttisen äänestysvisiittini aikana paikalle vain sattui muutama pullonpohjan nähnyt suomalainen, tai sitten stereotypia viinaan menevistä suomalaisista todella pitää paikkansa. Upeeta kuitenkin, että he olivat tulleet äänestämään. Muut ruotsinsuomalaiset opiskelijat ovat kertoneet, että konsulaatissa on joutunut ajoittain ihan jonottamaankin, päästäkseen äänestämään. Olen todella iloinen, että ulkosuomalaiset ottavat kotimaassa tapahtuvat vaalit tosissaan. Hienoa!

Äänestämässä käyminen oli todella hauskaa ja jännittävää. Varsinaisen äänestysprosedyyrin lisäksi äänestämisestä erityistä teki ruotsinsuomalaiset fiinit rouvat, jotka toimivat vaalivalvojina. Heistä suorastaan huokui ruotsalainen ystävällisyys ja positiivisuus. Ruotsalaista tapaa olla iloinen ja mukava, ei huomaa ennen kuin joku toimii ruotsalaisen mallin mukaisesti suomenkielellä. Jotenkin rouvista vain näki, että he ovat asuneet Ruotsissa jo useita vuosia. Vaikka vaalivalvojien ystävällisyys menisikin vain hilpeän vaalitunnelman piikkiin, olivat naiset joka tapauksessa ruotsalaistuneet. Vaalilipuke laitettiin kirjekuoreen "så där" ja lauserakenteet olivat täysin ruotsin kieliopin mukaiset. Naiset olivat aivan ihania! Jotenkin se vain lämmitti sydäntä kun sai olla kosketuksissa todellisten ruotsinsuomalaisten kanssa; sekä siis vaalivalvojien, että äänestäjien. Oli hauskaa ja suloista jutella suomeksi ihmisten kanssa, jotka joutuivat hakemaan sanoja ja puhuivat ruotsalaisella nuotilla. Ihan oikeasti tämä ei ole mikään dissaus vaan puhdasta ihastelua vain.

2 kommenttia:

  1. Joo se valvojatäti oli just hauska!
    Ja oon samaa mieltä, suomenkieli ruotsalaisella aksentilla kuulostaa kerrassaan hurmaavalta :)

    "Anteksi, onko pakko äänestä henkilöä vai voiko äänestä vain puoluetta?"

    VastaaPoista