maanantai 7. marraskuuta 2011

Jokainen on oman elämänsä seppä, virheiden kautta tekee virheitä ja muita tämänhetkisen elämäni viisauksia

Virheiden kautta oppii
Virheiden kautta oppii on yksi tämänhetkisen elämäntilanteeni suurimmista viisauksista. Teen paljon virheitä ja opin niistä paljon. Virheiden suuruus vaihtelee pienestä keskisuureen, ja tähän mennessä pahin virheistä aiheutunut lopputulos on ollut pahamieli ja ihmisten loukkaamminen. Vielä en ole mitään henkeä uhkaavaa virhettä tehnyt, enkä toivottavasti tule tekemäänkään, mutta paljon olen rahaa, aikaa ja energiaa tuhlannut. Olen menettänyt kasvoni ja joskus ihmisten (ja joskus omankin) luottamuksen minuun, mutta ainakin tiedän sitten seuraavalla kerralla toimia toisin. Ihminen oppii myös itsestään paljon tekemällä virheitä. Olen ainakin todennut hyvin vahvasti, että usein minulla on virheitä tehdessä jo pieni fiilis siitä, ettei teko tai valinta ole välttämättä se oikea.Yksi asia on kuitenkin immuuni tälle elämänviisaudelle: myöhästely. Minä en koskaan opi olemaan ajoissa, vaikka kuinka se ihmisten mieltä pahoittaakin.

Jokainen on oman onnensa seppä
"Jokainen on oman onnensa seppä" on minulle hiukan ristiriitainen sanonta. Osaltaan uskon siihen täysin. Kaikki me olemme vastuussa itse siitä, että olemme onnellisia. Kukaan eikä mikään voi tehdä ihmistä onnelliseksi yksinään, vaan onnen on tultava sisältä päin. Ei voi seistä vain tumput sojossa odottaen, että joku ulkopuolinen asia tai jokin ihminen saisi toisen ihmisen onnelliseksi. Ristiriita syntyy toisaalta siitä, että olen uskonut sanontaan joskus liiankin paljon. Elämä on aika raskasta, jos uskoo siihen, että pystyy takomaan kaikki unelmansa todellisiksi ja itsensä onnelliseksi. En välttämättä usko enää siihen, että onni olisi aktiivisesti saavutettavissa. Oma mottoni perustuu nykyään enemmän siihen, että asenne ratkaisee. Ihminen pystyy suhtautumaan elämään positiivisesti ja yrittää löytää onnensa turhauttavissakin tilanteissa. Onnen perässä juokseminen "yes, I can"-asenteella ei kuitenkaan ole mikään avain onneen. 

Oma maa mansikka, muu maa mustikka
Haluaisin kovasti muuttaa tämän sananlaskun merkitystä, sillä sehän on vain makukysymys kumpi on parempi mustikka vai mansikka. Mustikkapiirakka on ihan sika hyvää, mutta joskus vie tuoreet mansikat voiton. Joskus mustikat on puolestaan kitkeriä tai mansikat homeessa. Onko sitten kiva arvottaa mustikka ja mansikka tällaisessa sananlaskussa? Tosiasia on kuitenkin, että olen sielulta ja vereltäni suomalainen, joten kyllä se oman maan mansikka vie sitten loppupeleissä voiton. Mutta kuten sanoin, on mustikatkin kyllä hemskutin hyviä. Aika onni, että voi valita mansikan ja mustikan välillä ja elää myös sellaista kuningatarhillo elämää.

Suo siellä, vetelä täällä
Pätee monessa tilanteessa, ja etenkin alkutalven loskakeleissä. Juttu on niin, että usein sitä joutuu valitsemaan kahden huonon vaihtoehdon välillä. Pessimistisinä päivinä keskityn oman sisältöni saaneen "oma maa mansikka, muu maa mustikka"- ajattelun sijasta "suo siellä, vetelä täällä"-ajatteluun. Suomen ja Ruotsin välillä on paljon tuollaisia pessimistisiäkin puolia. Suomalaiset ovat ujompia, mutta vilpittömämpiä ystäviä kun taas ruotsalaiset ovat ystävällisiä ja sosiaalisempia, mutta heidän kanssaan on vaikea ystävystyä ja läheistyä. Niinpä sitä voi sitten valita, että tykkääkö enemmän juroista tuppisuista vai iloisista selkään puukottajista. YLEISTYSTÄ, mutta kuitenkin.

Metsä vastaa niin kuin sinne huudetaan
Olen kovin kiinnostunut tämän sanonnan sisälltöstä ja olen myös havainnut monen ihmisen noudattavan tällaista ajatellua. Oman "virheiden kautta oppii"- mentaliteetin ansiosta, toivon kuitenkin, että ihmiset ovat kärsivällisiä ja antavat toheloillekin uuden mahdollisuuden. Sanonnan noudattaminen on usein kuitenkin pelkästään tervettä. Ei ole mitään syytä kohdella hyvin ihmistä, joka kohtelee sinua kuin roskaa. Sanonnalla on myös ennalta ehkäisevä tarkoitus. Jos uskoo siihen, että "metsä vastaa niin kuin sinne huudetaan", on varmasti paljon parempi ihminen, koska ei itse halua koskaan tulla huonosti kohdelluksi. Iloisella ja hyväntuulisella asenteella saa paljon enemmän hyvää vastineeksi kuin yrmeällä mielellä ja huonolla käytöksellä.

Iloista viikonalkua! Muistakaa, että virheiden kautta oppii!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti