lauantai 3. syyskuuta 2011

Kylmä fakta ulkomailla

Asunnosta on tullut yksi suuri aihe blogilleni. Tämän syksyn päivitykset ovat pyörineet paljon asunnon, asunnottomuuden ja koulukurssien ympärillä. Sille on kuitenkin syy miksi blogi nopeasti muuttuu asuntomarinaksi. Koti on todella tärkeä asia ihmiselle ja jos ei sitä konkreettisesti ole, on sitä enemmän tai vähemmän hukassa. Itse huomasin, että tarvitsin ihan ensipeleissä uuteen asuntooni omaa tavaraa. Kyseessä ei tarvinnut olla mikään vanha valokuva kotoa, vaan ihan uusikin oman näköinen tavara riitti luomaan oman kodin tuntua.

Kodittomuus on ainakin itselleni niin ikävä tunne, että pyrin aina luomaan jotain kodintunnetta ihan vaikka ollessani yökylässä. Omat lakanat on hyvä kikkakolmonen kodinturvan luomiseen vieraassakin ympäristössä. Harvoin edes tykkään jäädä ihmisille yöksi, mutta suurin kauhukuvani olisi se, että olisin vieraassa talossa, vieraassa sängyssä ja joutuisin pukemaan vielä jonkun toisen ihmisen vaatteet päälleni. Auts! Toivottavasti en näe unta kauhukuvastani tänä yönä.

Aloin miettimään uudelleen ulkomailla opiskelevien ihmisten arkea, kun juttelin Ruotsissa opiskelevan ystäväni kanssa Skypessä. Ystäväni juhli sitä että oli mahdollisesti saamassa asunnon, jossa asua jouluun asti. Joulun jälkeisestä elämästä ei ollut vielä tarkaa tietoa. Juttelimme vielä hetken ja selivisi, että ystäväni ystävä oli myös muuttamassa ulkomaille opiskelemaan, ilman minkäänlaista tietoa siitä, missä tulisi asumaan. Tajusin, että ulkomailla opiskelevat ihmiset todella joutuvat aivan toisenlaisen stressin alle muuttaessaan uuteen maahan ja uuteen ympäristöön. Voin valehtelematta sanoa, että jokainen ulkomaille muuttanut kaverini on joutunut taistelemaan saadakseen asunnon alleen. Osa joutuu maksamaan huoneistaan tolkuttomia vuokria, kun taas toiset asuvat hiukan halvemmalla ja paremmin. Lontoossa asuneet ystäväni ja kaverini ovat joutuneet jopa jakamaan makuuhuoneita muiden ihmisten kanssa. Asunnon saaminen ei ole kuitenkaan maasta tai rahasta riippumatta helppoa koskaan. Olen tänä syksynä jutellut Köpenhaminaan muuttavan, São Pauloon muuttavan, Uppslaan muuttavan ja Göteborgiin muuttavan opiskelijan kanssa ja Uppsalaa lukuun ottamatta, on minulta aina tiedusteltu tuntisinko jonkun joka voisi auttaa asunnon hankkimisessa.

En ole täysin puolueeton antamaan kunniaa niille, jotka ulkomaille muuttavat ilman tietoa kodista, mutta aion siitä huolimatta sanoa: Bra kämpat allihoppa! Tietäessäni kuinka ikävältä epävarmuus tuntuu, voin vain todeta, että tahto lähteä ulkomaille täytyy olla kova kestääkseen epämukavan epävarmuuden. Ulkomailla on kova vetovoima ;)

1 kommentti:

  1. En se minäkään aivan puolueeton ole mutta yhdyn ulkomaille lähtevien opiskelijoiden ylistykseen. Olen saanut hyvää oppia tätä prosessia seuratessani. Laitan hyvän kiertämään ja kohtelen ystävällisesti ja olen avulias täällä Suomessa opiskelevia kohtaan.
    Mielenkiintoinen tilanne: ensimmäisen kerran perusasiat kunnossa.

    VastaaPoista