tiistai 6. syyskuuta 2011

Styr och ställ

Picture by Andrew Lombardi

Pienestä blogien pläräilystä viisastuneena ilmoitan heti alkajaisiksi, että kysymyksessä on omiin kokemuksiin perustuva kirjoitus, enkä saa tekstistä rahaa miltään taholta.

Blogi päivitys, joka on odottanut oikeaa hetkeään: Styr och Ställ pyörät! Menopelinäni on Göteborgiin palaamisesta lähtien toimineet Göteborgin yleiset pyörät. Ilmiö on tuttu monesta Euroopan kaupungista, mutta yhtä toimivaa julkistenpyörien systeemiä en ole vielä aiemmin nähnyt. Göteborgissa on ympäri kaupunkia sijoiteltu pyöräasemia, josta ihmiset voivat napata pyörän alleen ja suhia menojaan, kunnes ei enää pyörää tarvitse. Kun on saapunut määränpäänsä, voi pyörän jättää mille tahansa asemalle kaupungissa. Pyörien käytöstä joutuu maksamaan pienen, opiskelijankin kukkarolle sopivan pantin. 10 kruunulla saa huristella kolmen päivän ajan niin paljon kuin huvittaa. Ensimmäiset 30 minuuttia ovat täysin ilmaiset, mutta sen jälkeen pyörän käytöstä joutuu maksamaan. 30 minuutin jälkeen hintaa alkaa tosin karttumaan aika nopeasti, joten jo 50 minuutin pyöräilystä voi joutua maksamaan 30-40 kruunun luokkaa.

Pyörien vuokraamisen voi aloittaa helposti mistä tahansa pyöräasemalta. Asemilla on aina oma maksupömpeli, josta voi ainakin ostaa kolmen päivän tunnuslukuja. Automaatti antaa pyöränvuokraajalle maksun yhteydessä kuusi numeroisen tunnusluvun ja vaatii pyörän vuokraajaa valitsemaan vielä nelinumeroisen salasanan. Jatkossa pyörän saa napattua mukaan tunnusluvulla ja omalla salasanalla. Maksu suoritetaan omalla pankki/luottokortilla. Maksua suorittaessa automaatti varaa kortilta 140 kruunun pantin. Todellisuudessa automaatti ottaa siis kortilta 150 kruunua eli noin 17 euroa, mutta mikäli pyörän tuo aina takaisin 30 minuutin sisällä pyörän telineestä irroittamisesta, saa 140 pantin takaisin  ja kolmen päivän pyörillä cruisailu maksaa vain 10 kruunua.

Kuva JC Deaux

Kuva JC Deaux


Olen itse ajellut pyörillä nyt koko sen ajan kun Göteborgissa olen ollut. Pyöriin on ostettavissa myös kausikortti joka maksaa vain 250 kruunua. Siinä tapauksessa pyöriä saa käyttää vapaasti (30 minuutin aikarajan sisällä) koko kauden, joka on 1. huhtikuuta - 1.lokakuuta.

Pyörät ovat erittäin hyvä kuntoisia ja hyvin toimivia. Ne ovat kolmivaihteisia, niissä on kori, kaikki tarvittavat heijastimet sekä lamppu pimeällä suunnistamiseen. Pyörä asemia on netin mukaan 51 eli enemmän kuin tarpeeksi liikkuakseen joustavasti ja helpostu Göteborgissa. Göteborg on erinomainen pyöräilykaupunki ja pyöräilijät on huomoitu todella hyvin kaupunkisuunnittelussa. On siis varmaa, että myös turisti pystyy helposti ja kätevästi suunnistamaan pyörillä Göteborgissa. Tätä myös Suomeen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti