torstai 23. helmikuuta 2012

Varaslähtö ruotsinsuomalaisten päivään

Tässä hiukan vihiä huomisista suunitelmistani. Ruotsissa vietetään huomenna 24.3 ruotsinsuomalaisuuden päivää ja Göteborgissa järjestetään isonluokan tapahtuma päivän kunniaksi. Luvassa on huippuesiintyjiä (mm. Linda Lampenius), puheita, esiintymisiä ja juhlaillallisia. Juhlan järjestää Göteborgin kaupunki, joka on viime vuodesta lähtien kuulunut suomenkieliseen hallintoalueeseen. Hallintoalueeseen kuuluminen merkitsee, että ruotsinsuomalaisilla on oikeus saada palvelua kunnassa suomeksi. Tutustun asiaan huomenna tapahtumassa tarkemmin. Ihan vielä ei voi suomalaisia Göteborgissakaan rinnastaa oikeuksiensa puolesta Suomen suomenruotsalaisiin, mutta on hieno ele Göteborgin kaupungilta ottaa suomalaisvähemmistö huomioon niin kunnan palveluissa, kuin tällaisissa juhlallisuustilanteissakin. Ruotsinsuomalaistenpäivä järjestetään kattavalla budjetilla ja sen tasoinen on ollut mainostuskin. Ympäri kaupunkia on viimeisen viikon aikana näkynyt päivään liittyviä mainoksia niin suomeksi kuin ruotsiksikin. Yllä oleva kuva on omalta ratikkapysäkiltäni.

PS. En löytänyt tarkkoja tilastoja ruotsinsuomalaisten määrästä Götborgissa tai Ruotsissa ylipäätään. Tilastoihin vaikuttaa se kuka lasketaan ruotsisuomalaiseksi. Wikipedian mukaan Ruotsissa asuu 470 000 ruotsinsuomalaista, joista reilu 20 000 Göteborgissa. Näihin lukuihin ei ole laskettu ruotsisuomalaisten Ruotsissa syntyneitä lapsia.

3 kommenttia:

  1. Oho! Veikkaan et Suomessa ei vois ikinä tapahtua tollasta :D Siis ainakaan mitään muuta vähemmistöä kuin suomenruotsalaisia kohtaan.

    VastaaPoista
  2. Näin saattaa hyvin olla. Pohdittiin asiaa itseasiassa jo tuossa Suomen itsenäisyyspäivänä, kun Göteborgin kaupunki liputti Suomenlipuilla. Täällä liehui Suomenlippu mm. Göteborgin yliopiston, museoiden, kunnantalon ja muutaman koulun salossa. Olisi vaikea kuvitella, että joku suomalainen kaupunki liputtaisi esim. Viron itsenäisyyspäivää. Onkohan ruotsinsuomalaisista tulossa ihan oikea vähemmistö täällä Ruotsissa? ;)

    VastaaPoista
  3. Tarkoittaako tämä nyt sitä, että sinulla on oikeus vastata suomeksi tenteissä?? :D

    VastaaPoista