tiistai 8. maaliskuuta 2011

Ruotsi boost!

Göteborgin julkisessa liikenteessä on alkanut uusi kampanja. Ratikoissa on suuria mainoksia, joissa julistetaan "Ingen får tvinga dig att sälja sex" - Kukaan ei saa pakottaa sinua myymään seksiä. Teksti on kirjoitettu ruotsiksi, englanniksi, espanjaksi, romaniaksi, venäjäksi, puolaksi, ranskaksi ja italiaksi, ja tekstin lisäksi mainokessa on auttavanpuhelimen, Kvinnofridslinjen, puhelinnumero. Olin nähnyt mainoksen ensimmäisen kerran jo pari päivää sitten, mutta vasta tänään istuessani ratikassa aloin silmäillä mainosta tarkemmin. Ilmoituksen takana ei ole Amnesty tai mikään muukaan kansalaisjärjestö, vaan Länsi-Götanmaan lääninhallitus. Valtiollinen viranomainen oli siis ottanut ohjat käsiin ihmisoikeuksia puolustaakseen ja rahoittanut voimakkaan mainoskampanjan julkisessa liikenteessä. Olin vaikuttunut!

Ruotsi kampanjoi itseään ihmisoikeuksien edustamisen ja edistämisen edelläkävijä maana, eikä turhaan. Ei ole sattumaa, että mm. Wikileaks siirsi virallisen toimintansa Ruotsiin, tilanteen käydessä tukalaksi ja muiden maiden painostaessa Wikileaksiä oikeudellisilla toimilla. Ruotsin lainsäädäntö koskien paino- ja sananvapautta on vapain ja samalla kansan edun mukaisin koko maailmassa (lähde: Julian Assange). Ruotsissa valtion ennakkosensuuri on säädetty lähelle äärimmäistä minimiä. Perus- ja ihmisoikeuksia vaalii maassa kolme perustuslakia* Hallitusmuoto, Painovapausasetus ja Sananvapausperustuslaki. Täällä on kaikilla ihmisillä oikeus avioliittoon (sukupuolineutraali avioliito vuodesta 2009) ja samaa sukupuolta olevilla pariskunnilla on oikeus adoptoida siinä missä heteropariskunnillakin. Ihmisoikeudet ovat vahvasti esillä mediassa ja jopa hallituspuolueiden jäsenet osallistuvat aktiivisesti ihmisoikeuksien ajamiseen niin Ruotsissa, kuin maan rajojen ulkopuolellakin.

Olen todella vaikuttunut läänihallituksen panoksesta ihmisoikeuksien ajamisessa. Parituksen vastainen mainoskampanja ei ole ainut esimerkki lääninhallituksen työstä ihmisoikeusksien saralla. Olin kaverini kanssa pari kuukautta sitten läänihallituksessa järjestetyssä YK:n seminaari iltapäivässä, jonka aiheena oli raiskaus aseena sodassa. Seminaarissa keskityttiin etenkin Kongon tilanteeseen ja puhumassa oli mm. Göteborgin yliopiston tutkija, joka oli tehnyt kenttätutkimusta Kongossa, haastatellen sotilaiden raiskaamia naisia. Ennen tutkijan puheenvuoroa, seminaarin kuitenkin avasi Länsi-Götanmaan lääninhallituksen ihmisoikeuksiin erikoistunut virkanainen. Hän kertoi lääninhallituksen työstä ihmisoikeuksien edistämiseksi ja muistutti, että työtä oikeuksien edistämiseksi riittää rutkasti, ulkomaiden lisäksi, myös kotimaassa. Ei pidä ajatella, että vaikka asiat ovat huonommin muualla, etteikö paljon olisi parantamista maan rajojen sisäpuolellakin. Nainen oli itse kotoisin lähi-idästä ja puhui murtaen ruotsia. Ajattelin, että Ruotsi todella on monelle mahdollisuuksien maa. Nainen ei varmasti olisi omassa kotimaassaan voinut pitää samaa puhetta. Ei ehkä siksi, että hän on nainen, mutta ei varmasti ainakaan siksi, ettei ihmisoikeudet ole kaikkialla ollenkaan yhtä selkeästi tunnustettu, kun Ruotsissa.

Tässä nyt hiukan siis Ruotsi boostia, vastapainoksi kaikelle Ruotsi masistelulle.

1 kommentti: