sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Opintolaina

Sen kunniaksi, että opintotuki Kelasta tuli pari viikkoa sitten ja vuokranmaksu on parin viikon päästä, olen tutustunut opintolainanehtoihin. Huolimatta siitä, että koko koulutukseni perustuu yhtä kuivien tekstien lukemiseen, tylsistyin pahemman kerran lukiessani lainanehtoja. Ehtoihin syventymisen sijasta rustasin stereotypioita vahvistavan listan eri aloja opiskelevien opiskelijoiden suhtatumisesta opintolainaan.

Opintolainan ehtoihin tutustuessa.
Juristi: Luotto oikeusjärjestelmään on niin suuri, että lukee lainaehdot pikakelauksella ymmärtämättä sanaakaan. Juristi ajatellee että jos jotain ongelmia tulee kuluttajansuojalaki pelastaa loppupeleissä.
Ekonomi: Vertailee pankkeja ja lainankorkovaihtoehtoja suurella hartaudella. Tarkistaa pörssikurssit ja vahvistaa euriborin kurssit viimeisen viiden vuoden ajalta. Löytää taloudellisimman vaihtoehdonb
Valtiotieteilijä: yrittää lukea lainanehdot mahdollisimman tarkasti ja tekee yhteiskunnallisia havaintoja ehtojen sisällöstä. Tulkitsee lainaehtoja poliittisesta näkökulmasta ja tulee lopputulokseen, että edellinen hallitus on munannut. Demokratian tulisi toteutua paremmin myös rahoitusmarkkinoilla.
Humanisti: lukiessaan lainanehtoja, on onnellinen, että on valinnut opiskelualakseen jotain mielenkiintoisempaa. Tuntee ahdistuksen kurkussaan ja tekee jotain luovaa heti lainaa haettuaan.

Kun tilille rapsahtaa useampi tonni:
Juristi: toteaa että tältä se tuntuu sitten aina palkkapäivänä
Ekonomi: on sormet syyhyten valmiina sijoittamaan koko summan kultaan ja näkee jo silmissään, kuinka muutaman vuoden päästä opintolaina on muuttunut kiiltäväksi bemariksi
Valtiotieteiljä: usko pohjoismaiseen hyvinvointivaltioon vahvistuu. Kuinka upeaa onkaan, että valtiomme tukee opiskelijoita lainantakauksella. Opiskelijoiden tukeminen tulee olemaan valtiotieteilijän poliittisenohjelman tärkein teema seuraavissa eduskuntavaaleissa.
Humanisti:  tuntee huonoa omatuntoa. Kaikilla tässä maailmassa ei ole mahdollisuutta tällaisiin rahoihin. Kuinka moni nälkäinen lapsi tulisikaan ruokittua tällä summalla rahaa.

 Mitä tekee opintolainalla?
Juristi: ostaa uuden nahkakantisen lakikirjan ja uuden asiallisen asukokonaisuuden.
Ekonomi: ostaa kultaa ja osakkeita
Valtiotieteilijä: ostaa kirjan "Demokraria: pelastus maailmalle", maksaa puolueen vuosimaksun ja laitaa loput rahat säästöön
Humanisti: tekee lahjoituksen Unisefille ja Pelastakaa eläimet RYlle.


Pyydän anteeksi. Stereotypiat on pepusta!

3 kommenttia:

  1. Melike!
    VAikka ryhmien sisällähän ne suuremmat erot ovat kuin ryhmien välillä...
    Hauska oli lukea.

    VastaaPoista
  2. Tänkö takia sä kyselit mun kokemuksia opintolainasta? =)

    VastaaPoista
  3. Hahhaa. Kyselin kokemuksia koska oon itse ottamassa lainaa. En siis yrittänyt hakea blogi-inspiraatiota vaan ihan oikeaa neuvoa :D

    VastaaPoista